F*cking Historische Kritiek 😖


Weet je wat het probleem is als je slim bent, Reader?

Je leert niet wat falen is.

Mijn zonen zijn allebei pientere kerels die 'extra uitdaging' nodig hebben. En ja, je kan dat gemakkelijk vinden als ouder, en dat is het ook. Ik moet er geen uren bij zitten om ze te helpen met hun huiswerk. Maar dat wil niet zeggen dat ze gegarandeerd altijd in alles zullen slagen in het leven. Die les heb ik zelf ook the hard way moeten leren (en proberen we hen nu al mee te geven).

Ik walste moeiteloos door de lagere en middelbare school. Maar in het eerste jaar Taal- en Letterkunde aan de UGent liep ik keihard tegen de muur. Die van Historische Kritiek 🥴

Ik had niet geleerd om te studeren en hard te werken. But I made it after all. Deed er een jaartje langer over, maar ik heb mijn masterdiploma*. En een straffe thesis geschreven, might I add...

​

Toen ik na dat eerste jaar verderging met een rugzakje, kreeg ik vaak deze reacties:

"Zou je niet veranderen van richting? Is unief niet te zwaar voor jou?"

Had gekund.
Ik ben iemand die snel opgeeft als iets niet meteen lukt, als ik het niet meteen 'zie'. "Zie je wel dat ik het niet kan, dat ik niet goed genoeg ben. Ik ga het nooit kunnen." Angst om te falen. Angst om op mijnen bek te gaan, terug overeind te moeten krabbelen en te riskeren om onderweg opnieuw te struikelen.

​

Maar neen.

Stoppen was geen optie. Ik deed het graag en één tegenslag ging mij niet tegenhouden. Ik voelde mij ook niet te "dom" voor de lessen. Alleen wist ik niet wat studeren was. Tegen het laatste jaar had ik het door 😜

​

​"If at first you don't succeed, dust yourself off and try again", zong de helaas veel te vroeg van ons heen gegane Aaliyah (seriously, volgens mij had ze Beyoncé naar de kroon kunnen steken).

En gelijk heeft ze.

​

Gisteren was de uitreiking van de Gouden Veer, dé prestigieuze prijs voor de beste copywriter van Vlaanderen. Als in: uit de ingezonden teksten koos een jury de tekst die hen het meeste aanstond.

Ik won niet.

Twee jaar geleden won ik 'm ook niet. Toen had ik natuurlijk ook niet meegedaan.

​

Da's al een eerste verschil: dit jaar deed ik mee. Ik deed mee met de Tech Queens salespagina die ik heb geschreven voor Miet van Unclouded, die véél respons heeft opgeleverd (sinds Maison Slash die deelde, is haar e-maillijst bijna verdubbeld en heeft ze 120 inschrijvingen voor haar gratis inspiratiesessie van komende donderdag, go check it out als tech en tools jouw ding zijn).

​

Wie niet waagt, niet wint

Ik heb iets gewonnen gisteren.

Geen gouden beeldje. Geen applaus. Geen mooie woorden van een juryvoorzitster. Dat allemaal niet (had ik ook niet verwacht - Nafi Thiam won ook geen goud bij haar eerste zevenkamp). En dat was ook niet nodig. Ik had Miet mee voor al dat egostrelen 🥰

Wat ik wél won, was informatie.
Want ik had meegedaan met een tekst die de klanten van mijn klant zo overtuigend vonden dat ze beslisten om actie te nemen. Ik had niet meegedaan met een tekst waarvan ik dacht dat de jury die wel zou kunnen smaken. En daar bleek een wereld van verschil tussen te zitten.

​

Of ik over 2 jaar weer meedoe, weet ik nog niet. Maar ik weet wel al welk type tekst ik zou insturen en waarop ik zou letten.

​

Dit niet-winnen maakt van mij geen minder goeie copywriter. De échte jury voor mijn teksten, dat zijn de klanten van mijn klanten. Want zij moeten bepalen of de tekst hen aanspreekt. Zij moeten zich geïnspireerd voelen om iets te doen.

Niet een of andere jury die met een waslijst aan criteria naast zich bepaalt of een tekst aan de vereisten voldoet of niet. Hoe gerenommeerd ze ook mogen zijn. Hoeveel aanzien die prijs me ook zou mogen geven.

Les 1 in marketing: je kan nooit voor iedereen goed doen, je bent geen pot Nutella.

De reacties van Miet haar klanten op haar salespagina geven meer voldoening dan een gouden beeldje.
De reacties van de deelnemers aan mijn workshops geven me meer zelfvertrouwen dan een goedkeurend knikje van een oude, grijze docent copywriting

​

En welke les kan jij daar nu uit leren?

  • Als ge 't nooit probeert, gade 't nooit weten​
    Had ik nu niet meegedaan, dan had ik nooit geweten waar de jury precies op let. Als jij dat aanbod nooit in de wereld zet, ga je nooit weten of het had kunnen slagen of niet. Als jij nooit die eerste stap zet om je carrière een nieuwe wending te geven, dan zal je nooit weten of het iets voor jou is of niet.
  • Weet voor wie je het doet​
    Ja, een prestigieuze prijs opent deuren. Maar mijn enthousiaste klanten hebben ook al immens veel deuren geopend. Als een klant 10 inschrijvingen heeft voor een cursus waarvoor ik de salescopy schrijf, ben ik gelukkiger dan wanneer ik schouderklopjes krijg van 'grote namen in de biz' omdat ik een prijs won.
  • Falen is niet het einde.​
    Dust yourself off and try again. Zolang je nog gemotiveerd bent, nog de mentale (en eventueel financiële) ruimte hebt, dan is een misser geen einde. In baseball krijg je 3 strikes. Een geflopte lancering betekent niet dat je aanbod niet goed is. Als jij ervan overtuigd bent en als er draagkracht is, dan moet je op z'n minst nog een keer proberen. En als het toch het einde betekent, dan heb je tenminste geprobeerd. En dan kan je verder met je leven.
  • Wacht niet op perfectie​
    Want da's als wachten op Godot (velen hebben het al gedaan, die zijn nog aan't wachten). En ondertussen is de concurrentie bezig met doen en proberen. Hou jezelf niet klein. Ik zeg al jaaaaren dat ik copytraining wil geven. Awel, nu komt die School of Copy er (bezig met de website), maar ook voor die af is, kan ik workshops organiseren en mijn traject voor copywriters nog eens in de markt zetten. Daarvoor heb ik de naam School of Copy niet per se nodig.

​

Dus, om mijn eigen raad te volgen: ik geef de salespagina-workshop nog een keer. Binnenkort al: op 27 juni in Gent. Geen fancy salespagina geschreven hiervoor. Want daar heb ik momenteel geen tijd voor. Maar ik wil die workshop wél geven. Want ik weet hoe waardevol de deelnemers die de vorige keer vonden (hun reviews lees je op de check-outpagina). Dus als jij na de zomer iets wil lanceren, dan is NU het moment om de basis voor de rest van je launch content te schrijven.

​Schrijf je hier in voor de live dagtraining "Converterende salespagina's schrijven" op donderdag 27 juni.​

Staat er te weinig info op de check-out waar deze link je naartoe leidt? Stuur me dan gewoon een mailtje met je vragen, ik help je graag!

​

En nu ga ik weer verder met de orde van de dag: copy schrijven voor mijn meest enthousiaste cheerleaders en de masterclass tone of voice voorbereiden die ik morgen geef bij IESEG in Rijsel 🤗

​

Tot snel!
Delphine
-xxx-

​

​

"Sjeezes DeeDee, zo'n lange mail! Geef mij de samenvatting, please 😩"

Oké, veel woorden gebruikt om dit te zeggen:

  • Lukt iets niet van de eerste keer? Geef niet op en probeer gewoon opnieuw met de lessen die je eruit geleerd hebt.
  • Hou jezelf niet klein door te wachten op perfectie. Want dan komt er niks van in huis.
  • Ik heb de Gouden Veer (prijs voor "beste copywriter") niet gewonnen, en dat vind ik helemaal niet erg, want ik heb de jackpot gewonnen met mijn klanten 🧡
  • Ik heb vrij impulsief beslist dat ik de live training Converterende Salespagina's schrijven nog eens geef. Ironisch genoeg heb ik daar geen salespagina van, wegens geen tijd. Maar op 27 juni leer ik jou wel graag hoe je het kan aanpakken als je er wél tijd wil/kan insteken.

​

​

​

*Naar mijn diploma werd als werknemer ooit wel nog gevraagd, maar niemand vroeg hoe lang ik erover gedaan had. Want dat maakt ook geen een reet uit.

​

DeeDeeCopy

Read more from DeeDeeCopy

't Was dit weekend weer Bierfeesten in Oudenaarde, Reader. Niet dat ik daar de laatste paar jaar nog ben geraakt, want in het West-Vlaamse Anzegem waar ik 12 jaar geleden naartoe verhuisd ben, zijn er datzelfde weekend altijd de Gapersfeesten. En als we een beetje willen integreren, dan moeten we daar natuurlijk naartoe gaan (dat kunnen we ook met de fiets doen, handig...). Anyway, mijn hele jonge leven ging ik in het laatste weekend van juni steevast naar de Bierfeesten. Als puber ging ik...